Internet Sun Quiz

Take the Internet Sun Quiz:


Question #1: Objects in outer space that do not have their own heat source will heat up or cool off until their temperature is such that they emit exactly as much thermal energy as they receive from the Sun. This temperature is called the ______________.
    A). the sun temperature
    B). the equilibrium temperature
    C). the disclosure temperature


Question #2: Most scientists agreed that molecules must be in motion relative to each other. This motion could be considered kinetic energy, or ________.
    A). energy of motion
    B). cold temperature
    C). red spectrum lines


Question #3: Thanks to the work of scientists like ____, ____, and ____, it became clear that what we call heat was dependent upon the amount of motion in the molecules of a substance.
    A). Boyle, Charles, and Gay-Lussac
    B). Einstein, Newton, Raymond
    C). Lehman, Meunier, Wilson
 

Question #4: The National Solar Observatory / Sacramento Peak (NSO / SP), is part of the National Solar Observatories (NSO) and under the National Optical Astronomy Observatories (NOAO).Where is it located?
    A). Sunspot, New Mexico
    B). Sunspot, Arizona
    C). Sunspot, California


Question #5: The CaK and H-alpha SOLAR IMAGES found at National Solar Observatory / Sacramento Peak were taken with what scientific instrument?
    A). ESF Spectroheliograph.
    B). telescope
    C). microscope


Question #6: As stars go, however, the sun is rather mediocre.
It is classified as a ________.
    A). yellow dwarf star
    B). white dwarf star
    C). blue dwarf star


Question #7: The sun shines by turning matter into radiation, primarily in the form of light. This, above all, is what makes the sun a star. This process of generating light from turning hydrogen into helium in the solar interior is called _____________.
    A). nuclear fission
    B). nuclear fusion
    C). nuclear interior



Question #8: Particles from the corona also stream out along the magnetic field lines of the sun that extend into interstellar space. This "____ ____" transports particles through space at 400 kilometers per second.
    A). solar fan
    B). solar magnet
    C). solar wind


Question #9: Astronomers define two types of brightness when referring to the light being emitted from a star or other celestial object. The ______ ________ is how bright we perceive the star in relation to other stars.
    A). apparent brightness.
    B). apparent color.
    C). apparent temperature.


Question #10:  By identifying the characteristic colors emitted by a star, it is possible to determine which elements make up the gas and what the temperature of the gas is. These stellar fingerprints (spectra) are determined using an instrument called a __________, attached to a normal optical telescope.
    A). spectroscope
    B). spectrometer
    C). colormeter


Close this browser window to return to


Copyright 1997
Regents of the University of California. All rights reserved.