Internet Sun Quiz

Take the Internet Sun Quiz:


Question #1: A kind of electromagnetic radiation with wavelengths just beyond those of visible light. Humans perceive this type as "heat radiation", which is one way of energy transport.
    A). X-radiation
    B). Infrared
    C). Ultraviolet


Question #2:A _________ is a very, very narrow range of colors at which an object such as the Sun shines less bright (usually) or brighter than at nearby colors.
    A). spectral line
    B). absorption line
    C). emission line


Question #3: The ___________ is the deepest layer of the Sun that we can observe directly. It reaches from the surface visible at the center of the solar disk to about 300 miles (500 km) above that. The radius of the Sun (from its center to the visible surface) is 432,000 miles (696,000 km). The temperature in this layer of the Sun varies between about 6500 K at the bottom and 4000 K at the top (11,000 and 6700 degrees F, 6200 and 3700 degrees C) and a density which is between about 4000 and 200,000 times smaller than the density of air at sea level on Earth.
    A). Photosphere
    B). Core
    C). Radiative zone


Question #4: To understand how our Sun works, it helps to imagine that the interior of the Sun is made up of different layers, one inside the other. In the innermost layer, the solar core, nuclear reactions take place which transform hydrogen to helium. This reaction produces both light and heat. This energy travels through the next layer of the solar interior, called the ________ zone.
    A). radiation
    B). heat
    C). light


Question #5: The solar atmosphere is so hot that hydrogen is primarily in a _______ of matter.
    A). plasma state
    B). gaseous state
    C). liquid state


Question #6: In Greek mythology, __________ was the son of Zeus and Leto. He was the god of the Sun, logic, and reason, and was also a fine musician and healer. He was known as the god who could foretell the future. His most famous sacred place was at Delphi, site of the Oracle of Delphi. The Romans also believed he was the god of light, music, and healing.
    A). Apollo
    B). Mars
    C). Sargon


Question #7: The color of stars depends on its _________. Hotter stars are bluer and cooler stars are redder.  Use different filters--allow only a narrow range of wavelengths (colors) through. By sampling the star's spectrum at two different wavelength ranges (bands), we can determine if the spectrum is that for a hot, warm, cool, or cold star. Hot stars have temperatures around 60,000 K while cold stars have temperatures around 3,000 K.
    A). date of birth
    B). temperature
    C). velocity


Question #8: Stellar Composition Astronomers determine the composition of stars through ____________.  The breaking the starlight up into individual colors and noting what absorption (or sometimes, emission) lines are present. See absorption lines similar to sun-Hydrogen and Helium with traces of other elements. From these absorption lines we learn some important things beside the star's composition.
    A).  scanner examination
    B).  good guessing
    C).  spectroscopy


Question #9: What is the primary mission of the SPARTAN 201 Spacecraft ?
    A). to study the Sun.
    B). to study Stars.
    C). to study Galaxies.


Question #10:   What is the name of the first spacecraft to explore
interplanetary space at high solar latitudes.
    A). The Apollo Mission
    B). The Ulysses Mission
    C). The SPARTAN 201 Mission


CLOSE this browser window TO RETURN TO How Hot is that Star?

Copyright 1997 Regents of the University of California. All rights reserved.