Internet Sun Quiz

Take the Internet Sun Quiz:


Question #1:  Solar energy is created deep within the ____ of the Sun. It is here that the temperature 27,000,000° F and pressure. It is so intense that nuclear reactions take place.
    A). Corona
    B). Core
    C). Photosphere


Question #2: The Sun's outer visible layer is called the ____ and has a temperature of 6,000°C (11,000°F). This layer has a mottled appearance due to the turbulent eruptions of energy at the surface.
    A). photosphere
    B). corona
    C). core


Question #3: Stars are given a designation consisting of a letter and a number according to the nature of their spectral lines which corresponds roughly to surface temperature. The classes are: O, B, A, F, G, K, and M; O stars are the hottest; M the coolest. The numbers are simply subdivisions of the major classes. The classes are oddly sequenced because they were assigned long ago before we understood their relationship to temperature. O and B stars are rare but very bright; M stars are numerous but dim. The Sun is designated as a ____ star.
    A). G2
    B). K1
    C). M1


Question #4: The Sun is personified in many mythologies: the Greeks called it Helios and the Romans called it ____ .
    A). Sol
    B). Helios
    C). Osiris


Question #5: The Sun is about ____ billion years old. Since its birth it has used up about half of the hydrogen in its core. It will continue to radiate "peacefully" for another 5 billion years or so (although its luminosity will approximately double in that time).
    A). 4.5
    B). 45
    C). 450


Question #6: This part of the sun includes the core and makes up 85% of the sun's radius.
    A). Radiative zone
    B). Convection zone
    C). Corona


Question #7: This part of the sun --called the surface'' of sun, is dense enough gas that we can't see through it and it gives off continuous radiation.  About 5800 Degrees Kelvin.
    A). Core
    B). Photosphere
    C). Corona


Question #8: This part of the sun can only be studied closely during eclipses. Very high temperature: 1-2 million degrees Kelvin! But very low density so it has a low amount of heat. Pearly white color seen in eclipses.
    A). Core
    B). Photosphere
    C). Corona


Question #9: The fusion process produces the light and heat that come from the sun. How many billions of tons of Hydrogen does the sun consume every second ?
    A). 700
    B). 500
    C). 300


Question #10: Which part of the sun is the thing you see when you look at the sun.
    A). core
    B). photosphere
    C). convective zone
     
 


CLOSE this browser window TO RETURN TO How Hot is that Star?

Copyright 1997 Regents of the University of California. All rights reserved.